Babka podwójnie rumowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna i pachnąca rumem babka, przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni i z każdym dniem jest smaczniejsza.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 350 gramów
    - masło: 250 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    - rum: 4 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mleko: 5 łyżek
    - sól: 1 szczypta

    - rum: 1 łyżka
    - cukier puder: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka podwójnie rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka podwójnie rumowa 1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam dodając szczyptę soli na sztywną pianę. Masło miksuję z cukrem pudrem na puszysty krem, dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Następnie dodaję mleko, rum i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • Babka podwójnie rumowa 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem. Wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 40 minut
  • 3. LUKIER RUMOWY: Cukier puder ucieram z łyżką rumu, jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaję troszeczkę soku z cytryny. Na wystudzonym cieście rozprowadzam lukier i dekoruję kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować