Babka drożdżowa parzona

  • wyświetlono: 4193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych.Na święta obowiązkowo musi być taka pulchna babka.

unnamed (1)

Składniki

Składniki :

500g mąki
200g masła
1 szklanka cukru
5 żółtek ( w temperaturze pokojowej)
50g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania przepisu:

Babka drożdżowa parzona

  • 1. Przygotowanie :

    1/3 mąki zaparz wrzącym mlekiem i szybko wymieszaj aby nie powstały grudki. Drożdże rozetrzyj z cukrem i dodaj do ciepłego mleka z mąką. Pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, żółtka i stopione letnie mleko. Wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp rodzynki i połącz z ciastem. Włóż ciasto do formy i pozostaw aby wyrosło. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rodzynkidrożdżebabka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka drożdżowa

Dodane przez: aga_ata

Babka Drożdżowa

Bardzo smaczna babka z bakaliami....

Babka drożdżowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Babka drożdżowa

Warto zjeść na śniadanie kawę z...

Babka drożdżowa.

Dodane przez: gogusia

Babka drożdżowa

Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym...

Drożdżowa babka bez jajek

Dodane przez: anemon

Drożdżowa babka bez jajek

Okazuje się, że można upiec bardzo...

Babka drożdżowa makowo – orzechowa

Dodane przez: juchab

Babka drożdżowa makowo – orzechowa

Pyszna drożdżowa babka z dwoma...

image-0lqfxmy

Dodane przez: Słodkie Rewolucje

Babka Drożdżowa

Tradycyjna babka drożdżowa z bakaliami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE