BABKA CYTRYNOWA

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealnie pasuje do popołudniowej herbaty, czy kawy. Rozchodzi się piękny aromat cytryny.

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 cytryny
    400 g mąki pszennej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    200 ml oleju
    cukier puder waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 cytryn zetrzeć skórkę z cytryn. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą.
    Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Porady

- cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca - cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Jajka Mąka Mleko Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować