babka cytrynowa

  • wyświetlono: 591 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Łatwa do przygotowania, lekka i puszysta babka, która doskonale sprawdzi się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje?

Dorota T
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

100 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

babka cytrynowa

  • 1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję po jednym żółtku oraz, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodaję sok i skórkę otartą z cytryny. Całość ucieram na gładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaWielkanocBabka wielkanocnaciasto ucieranebabka piaskowababka cytrynowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

BABKA CYTRYNOWA

Dodane przez: poezjasmaku

Babka cytrynowa

Proponuję kolejny przepis na babkę...

Babka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka jogurtowo-cytrynowa

Puszysta i wilgotna babka o orzeźwiającym...

babka cytrynowa

Dodane przez: bunia24

Pyszna babka cytrynowa na kisielu

Wspaniale wilgotna babka po prostu...

Babka cytrynowa

Dodane przez: diana09

Babka cytrynowa

czasem te najprostsze i tradycyjne...

Cytrynowa babka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cytrynowa babka.

Bardzo puszysta i bardzo pyszna.

babka

Dodane przez: izaa_a

Babka cytrynowo-jogurtowa

bardzo smaczna i wilgotna babka