babka cytrynowa

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Łatwa do przygotowania, lekka i puszysta babka, która doskonale sprawdzi się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje?

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję po jednym żółtku oraz, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodaję sok i skórkę otartą z cytryny. Całość ucieram na gładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować