babka cytrynowa

  • wyświetlono: 943 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Łatwa do przygotowania, lekka i puszysta babka, która doskonale sprawdzi się jako tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole. Prosty przepis na babkę w formie. Może i Wam posmakuje?

Dorota T
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

100 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

babka cytrynowa

  • 1. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję po jednym żółtku oraz, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodaję sok i skórkę otartą z cytryny. Całość ucieram na gładką masę. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaWielkanocBabka wielkanocnaciasto ucieranebabka piaskowababka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

Babka cytrynowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka cytrynowa

Ciasto dla fanów cytrusowych smaków....

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE