Kakowiec z budyniem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne i efektowne ciasto z dodatkiem budyniu.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    0,5 szklanki cukru + 2 łyżki
    250 g margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 opakowania budyni malinowych bez cukru
    750 ml mleka
    6 - 8 kostek czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Kakowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń malinowy - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły.

    Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto wychodzi lekko gęste.

    Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wyłożyć łyżką ciepły budyń.
    Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Dekoracja:
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu ciasta robiąc esy floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować