Babeczki z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nastawiamy na temp. 160C ( termoobieg)Mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy ją z łyżeczką proszku do pieczenia, żelatyną i cukrem. W środku naszego miksu robimy wgłębienie i wlewamy tam żółtka, olej i wodę . Nie mieszamy tylko zostawiamy. W osobnej misce ubijamy białka z pół łyżeczki proszku do pieczenia na bardzo sztywną masę. Tymi samymi mieszadłami co ubijaliśmy przed chwilą białka mieszamy dokładnie naszą mąkę z pozostałymi składnikami do białości. Na koniec warstwami dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Do dwóch papilotek wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok.12 min i wyjmujemy. Mają być niedopieczone ale nie surowe i wrzucamy je do miski.
2.Rozgniatamy je widelcem dodajemy łyżkę ciasta i łyżeczkę wody oraz czerwony barwnik. Dokładnie mieszamy. Powinno wyjść kleiste ciasto( jeśli się nie klei wystarczy troszkę mąki). Za pomocą łyżeczki odmierzamy porcję ciasta, z którego robimy serduszko:
3.Do 12 papilotek nalewamy po dwie łyżki ciasta na każdą i pieczemy ok.5 min w 160C , po czym wyjmujemy i wkładamy do środka każdej babeczki serduszko:
4.A następnie zalewamy ciastem i dopiekamy w piekarniku.
Kiedy babeczki wystygną z mleka i kremu do tortu wykonujemy masę wierzchnią, którą barwimy czerwonym barwnikiem i nakładamy na babeczki. Możemy też udekorować serduszkami z czekolady.
Komentarze