Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Kto nie lubi czekolady? Chyba nikt :) W dodatku na walentynki będzie idealna :) Czekoladowym babeczkom z różowym kremem w takim dniu chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :)

  • 30 min

Składniki:

  • Muffinki:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady białej
    dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada

    Krem:
    250 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    czerwony barwnik
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem 1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować