Kto nie lubi czekolady? Chyba nikt :) W dodatku na walentynki będzie idealna :) Czekoladowym babeczkom z różowym kremem w takim dniu chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :)
30 min
Składniki:
Muffinki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada
Krem:
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik
Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego :)
Komentarze