Walentynkowe kruche babeczki z musem czekoladowym, orzeźwiającym kremem pomarańczowym oraz granatową galaretką w kształcie serca, skąpane w polewie czekoladowej. Słodsze niż niejeden walentynkowy buziak!
45 min
Składniki:
Na 8 babeczek:
gotowe kruche ciasto (może być kupne lub przygotowane według ulubionego przepisu; u mnie bezglutenowe kruche ciasto na mące kukurydzianej)
90 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka skondensowanego
pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
owoc granatu
ok. 100 ml likieru kokosowego
łyżeczka agaru (zamiast agaru można z powodzeniem użyć żelatyny)
Kruche babeczki z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kruchego ciasta wykrawamy 8 kółek o takiej średnicy, żeby ciasto wypełniło foremki na babeczki. Pieczemy przez ok 10-12 minut aż do zrumienienia. Studzimy.
2.Czekoladę rozpuszczamy z 80 ml wody (część wody można zastąpić ulubionym alkoholem), po zdjęciu z ognia schładzamy naczynie wstawiając je do większej miski z lodowatą wodą i intensywnie mieszamy do uzyskania konsystencji musu. Gotowy mus nakładamy do babeczek.
3.Z połowy łyżeczki agaru i soku pomarańczowego robimy galaretkę, ale zanim całkowicie stężeje ubijamy ją mikserem z mlekiem skondensowanym w celu uzyskania mleczno-pomarańczowej pianki. Mleko skondensowane należy w czasie ubijania wlewać niewielkim strumieniem do galaretki. Przygotowanym w ten sposób kremem nadziewamy nasze babeczki z musem czekoladowym. Ja nadziałam tylko połowę babeczek, drugą część zostawiłam jedynie z musem czekoladowym.
4.Wykończenie babeczek stanowi serce z soku z granatu i likieru kokosowego. Z granatu należy wydobyć miąższ, zmiksować i odcedzić sam sok. Wymieszać go z połową łyżeczki agaru i podgrzać. Dolać likier kokosowy. Rozlać otrzymaną miksturę do foremek w kształcie serca, a po zastygnięciu udekorować każdą babeczkę galaretką.
Komentarze