Tort z kremem czekoladowo-orzechowym

4.5 (166 ocen)

Tort ze znanym kremem czekoladowo-orzechowym, bardzo lubianym przez dzieci. Dlatego ten torcik powstał na urodziny mojego 2 letniego synka.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    napar z herbaty
    KREM:
    500g mascarpone
    200g śmietanki 30%
    500g kremu czekoladowo-orzechowego
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wody
    DEKORACJA:
    1/2 op galaretki truskawkowej
    3/4 szklanki wody
    płatki kukurydziane czekoladowe muszelki
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Tort z kremem czekoladowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27u5hha 1. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić i jak zaczną sztywnieć ustawić mikser na wyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki, które należy delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 19cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 3 krążki i delikatnie nasączyć naparem z herbaty.
  • image-1ae1n5h 2. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Zimne mascarpone i śmietankę włożyć do misy miksera i ubić. Odłożyć 2 łyżki. Przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumykiem. Dodać krem czekoladowy i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Ważne żeby krem czekoladowy był w temperaturze pokojowej.
  • image-25md3je 3. Jak krem zacznie gęstnieć przełożyć krążki biszkoptu (zrobiłam to w formie). Rozsmarować również na bokach i na wierzchu. Odłożyć trochę kremu. Muszelki czekoladowe poprzyklejać do boków tortu. Rozsmarować odłożony krem biały. Wycisnąć rozetki czekoladowego kremu. Galaretkę rozdrobnić widelcem i ułożyć na środku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować