Słoneczne babeczki z czarnymi jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciastka. Kolor zawdzięczają żółtkom od wiejskich kur.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    8 żółtek(u mnie od szczęśliwych kur)
    120g cukru pudru
    200g mąki pszennej
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    150ml mleka
    60ml oleju o neutralnym zapachu
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    wszystkie składniki o temperaturze pokojowej

    Nadzienie:
    1l mrożonych leśnych jagód
    2 łyżeczki agaru
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Foremka do babeczek z wgłębieniem o średnicy 7cm
    tłuszcz w sprayu do natłuszczenia foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Słoneczne babeczki z czarnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki z jagodami 1. Ciasto:
    Do miski wbijam żółtka. Zaczynam miksować na wolnych obrotach i partiami wsypuję cukier. Miksuję do lekkiego pobielenia masy.
    Ciągle miksuję na wolnych obrotach i kolejno dodaję mleko, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzianą . Miksuję do połączenia składników.
    Ciasto wlewam do natłuszczonych foremek i piekę na złoty kolor w temperaturze 150°C około 30-35minut.
    Upieczone babeczki studzę na kratce kuchennej.
    Nadzienie:
    Zamrożone jagody wkładam do garnka. Podgrzewam na wolnym ogniu aż puszczą sok, wsypuję cynamon.
    Do gotujących się jagód dodaję bezpośrednio agar, mieszam i chwilę gotuję.
    Gorącymi jagodami napełniam babeczki. Odstawiam do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować