Pierogi z czarnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
2.Jagody dokładnie wypłukać na sitku usuwając listki i inne zanieczyszczenia. Wysypać na rozłożone ręczniki celem osuszenia, następnie przesypać do miski.
3.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki nakładać łyżeczkę jagód i zlepiać pierogi. Z podanych składników wychodzi ok 50 sztuk.
4.Pierogi gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
5.Jagody przeznaczone na sos umyć, rozgnieść widelcem dodać śmietanę, cukier i wymieszać.
6.Ugotowane pierogi rozłożyć na talerze, polać sosem lub podać sos w sosjerce.
Porady
Pierogi można podać posypane cukrem lub polane posłodzoną śmietaną.
Komentarze