Pierogi z czarnymi jagodami

5 (141 ocen)

  • 30 min

Cały rok czekam na to, żeby wybrać się do lasu na jagody, a później ulepić całą górę pysznych pierogów

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1/2 szkl gorącej wody
    1/2 szkl zimnej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    400 g czarnych jagód

    Sos:
    100 g czarnych jagód
    200 g śmietany
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z czarnymi jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto.
  • 2. Jagody dokładnie wypłukać na sitku usuwając listki i inne zanieczyszczenia. Wysypać na rozłożone ręczniki celem osuszenia, następnie przesypać do miski.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki nakładać łyżeczkę jagód i zlepiać pierogi. Z podanych składników wychodzi ok 50 sztuk.
  • 4. Pierogi gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • 5. Jagody przeznaczone na sos umyć, rozgnieść widelcem dodać śmietanę, cukier i wymieszać.
  • 6. Ugotowane pierogi rozłożyć na talerze, polać sosem lub podać sos w sosjerce.

Porady

Pierogi można podać posypane cukrem lub polane posłodzoną śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować