Wiadomo, że dzieci przepadają za popcornem. Dlatego postanowiłam urozmaicić nim babeczki. Do tego dodałam krem na bazie kremówki i masła orzechowego, jest znacznie mniej słodki od tego karmelowego ( widziałam kilka takich wersji w sieci)
Babeczki waniliowe z kremem z masłem orzechowym i popcornem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Masło roztopić. Zostawić do ostygnięcia.
2.Do miski przelać jogurt,dodać jajka i ekstrakt. Roztrzepać. Dodać płynne masło i oba cukry I ponownie dokład wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i szybko wymieszać. Silikonowane foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po łyżce ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
3.Krem:
Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić z erytrolem, następnie dodać pierwszą łyżeczkę masła orzechowego ( musi być miękkie) i nadal ubijać. Gdy śmietana dobrze się połączy z masłem dodać drugą porcję i znów ubić. I potem ostatnią i dokończyć ubijanie.
4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać porcję kremu na każdą babeczkę.
Kukurydzę przełożyć do pojemnikaz pokrywką, który może być używany w kuchence mikrofalowej i przygotować popcorn. Wyjąć, lekko posolić i Zostawić do ostygnięcia. Przed podanien babeczek posypać przygotowanym popcornem. Smacznego.
Komentarze