Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami banana

4.77 (175 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Muffinki smakują rewelacyjnie i już od momentu ich przygotowywania - niesamowicie kuszą swoim cudownym zapachem. Są mięciutkie, mocno orzechowe oraz doskonale łączą w sobie kawałki banana. Proporcje składników tak dopasowałam, aby całość zachwyciła nawet najwybredniejsze podniebienie i była łatwa do zapamiętania, ponieważ jak spróbujecie to nie raz wrócicie do tego przepisu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (5-6 sztuk)
    50g masła orzechowego
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    1 jajko
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Dodatkowo:
    1 banan (mały)
Wystaw ocenę:

4.77 (175 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki z masłem orzechowym i kawałkami banana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać masło orzechowe, jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do masy wmieszać banana uprzednio pokrojonego w kostkę.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować