Babeczki piankowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Babeczki piankowe są bardzo malinowe w smaku, delikatne i rozpływają się w ustach. Marchewkowy środek ma konsystencję przecieru i lekko się rozpływa po rozpoczęciu babeczki. Pychotka. Ich wykonanie nie powinno sprawić trudności. Jeśli nie liczymy czasu oczekiwania na schłodzenie, to robi się je szybko.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    300 ml śmietanki 30%
    140 g marchewki
    ok. 170 g ciasta francuskiego (w zależności od średnicy użytych foremek)

    Składnik podstawy dodatkowy:
    400 g malin mrożonych

    Składniki robocze:
    50 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
    2 ¾ łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cukru + 5 łyżek
    łącznie ok. 2/3 szklanki wody
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    ok. ½ łyżeczki oleju kokosowego do foremek

    Dekoracja:
    drobne cukiereczki

    Przepis
    Nadzienie:
    140 g pulpy z marchewki*
    50 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
    ¾ łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cukru

    Pianka:
    300 ml śmietanki 30%
    200 ml przecieru malinowego**
    2 łyżeczki żelatyny
    2-3 łyżki wody
    1 łyżka cukru pudru

    ok. 170 g ciasta francuskiego (w zależności od średnicy użytych foremek)
    ok. ½ łyżeczki oleju kokosowego do foremek

    Dekoracja:
    drobne cukiereczki

    Pulpa marchewkowa*:
    140 g marchewki
    ok. 1/3 szklanki wody

    Przecier malinowy**:
    ok. 400 g malin mrożonych
    ¼ szklanki wody
    2 łyżeczki soku z cytryny
    cukier do smaku (ok. 5 łyżek)

    Z podanej porcji napełniłam 3 foremki, każda o pojemności 200 ml. Jedna babeczka to bardzo duża porcja, więc wystarcza dla dwóch osób.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki piankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozwiniętego ciasta francuskiego przykładamy foremki i nożem wycinamy okręgi po zewnętrznej stronie foremek. W czasie pieczenia ciasto nieco się kurczy. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Studzimy.
  • 2. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dolewamy stopniowo wodę, aż do rozgotowania zawartości. Dodajemy cukier. Na koniec blendujemy.
  • Babeczki piankowe 3. W gorącej pulpie rozpuszczamy żelatynę, wcześniej namoczoną w świeżo wyciśniętym, zimnym soku z grejpfruta. Studzimy.
  • 4. Maliny wkładamy do rondelka i dodajemy ok. 1/4 szklanki wody. Podgrzewamy do czasu aż maliny lekko się rozpadną i puszczą sok. Przecieramy przez sitko. Przecier ponownie podgrzewamy. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, sok z cytryny i żelatynę. Energicznie mieszamy do czasu rozpuszczenia żelatyny. Studzimy, ale nie przecier musi być płynny, lekko gęstniejący.
  • Babeczki piankowe 5. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z przecierem malinowym.
  • Babeczki piankowe 6. Foremki smarujemy odrobiną oleju kokosowego.
  • Babeczki piankowe 7. Do ½ wysokości foremek nakładamy piankę malinową, robiąc wgłębienie, do którego przekładamy pulpę marchewkową. Delikatnie dodajemy kolejną porcję pianki, wyrównujemy i zakrywany spodem z ciasta francuskiego. Foremki wstawiamy do lodówki.
  • Babeczki piankowe 8. Babeczki pozostawiamy w lodówce przez noc. Przed przełożeniem na talerz, foremki wstawiamy na kilka sekund do miseczki z ciepłą wodą, co spowoduje, że łatwiej wyjdą. Można polać polewą i ozdobić.
  • 9. Zachęcam do wypróbowania. Może na Wielkanoc? :)

Porady

Jeżeli planujemy, konsumpcję w kolejnych dniach po przygotowaniu, to polecam wykonanie polewy. Zamiast małych babeczek można zrobić jedną dużą w formie o pojemności 600 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować