Babeczki piankowe

  • wyświetlono: 350 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babeczki piankowe są bardzo malinowe w smaku, delikatne i rozpływają się w ustach. Marchewkowy środek ma konsystencję przecieru i lekko się rozpływa po rozpoczęciu babeczki. Pychotka. Ich wykonanie nie powinno sprawić trudności. Jeśli nie liczymy czasu oczekiwania na schłodzenie, to robi się je szybko.

DSC_0282
  • 3 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
300 ml śmietanki 30%
140 g marchewki
ok. 170 g ciasta francuskiego (w zależności od średnicy użytych foremek)

Składnik podstawy dodatkowy:
400 g malin mrożonych

Składniki robocze:
50 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
2 ¾ łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru + 5 łyżek
łącznie ok. 2/3 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

ok. ½ łyżeczki oleju kokosowego do foremek

Dekoracja:
drobne cukiereczki

Przepis
Nadzienie:
140 g pulpy z marchewki*
50 ml soku wyciśniętego z grejpfruta
¾ łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru

Pianka:
300 ml śmietanki 30%
200 ml przecieru malinowego**
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki wody
1 łyżka cukru pudru

ok. 170 g ciasta francuskiego (w zależności od średnicy użytych foremek)
ok. ½ łyżeczki oleju kokosowego do foremek

Dekoracja:
drobne cukiereczki

Pulpa marchewkowa*:
140 g marchewki
ok. 1/3 szklanki wody

Przecier malinowy**:
ok. 400 g malin mrożonych
¼ szklanki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier do smaku (ok. 5 łyżek)

Z podanej porcji napełniłam 3 foremki, każda o pojemności 200 ml. Jedna babeczka to bardzo duża porcja, więc wystarcza dla dwóch osób.

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki piankowe

  • 1. Do rozwiniętego ciasta francuskiego przykładamy foremki i nożem wycinamy okręgi po zewnętrznej stronie foremek. W czasie pieczenia ciasto nieco się kurczy. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Studzimy.
  • 2. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dolewamy stopniowo wodę, aż do rozgotowania zawartości. Dodajemy cukier. Na koniec blendujemy.
  • Babeczki piankowe3. W gorącej pulpie rozpuszczamy żelatynę, wcześniej namoczoną w świeżo wyciśniętym, zimnym soku z grejpfruta. Studzimy.
  • 4. Maliny wkładamy do rondelka i dodajemy ok. 1/4 szklanki wody. Podgrzewamy do czasu aż maliny lekko się rozpadną i puszczą sok. Przecieramy przez sitko. Przecier ponownie podgrzewamy. Nie zagotowujemy. Dodajemy cukier, sok z cytryny i żelatynę. Energicznie mieszamy do czasu rozpuszczenia żelatyny. Studzimy, ale nie przecier musi być płynny, lekko gęstniejący.
  • Babeczki piankowe5. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z przecierem malinowym.
  • Babeczki piankowe6. Foremki smarujemy odrobiną oleju kokosowego.
  • Babeczki piankowe7. Do ½ wysokości foremek nakładamy piankę malinową, robiąc wgłębienie, do którego przekładamy pulpę marchewkową. Delikatnie dodajemy kolejną porcję pianki, wyrównujemy i zakrywany spodem z ciasta francuskiego. Foremki wstawiamy do lodówki.
  • Babeczki piankowe8. Babeczki pozostawiamy w lodówce przez noc. Przed przełożeniem na talerz, foremki wstawiamy na kilka sekund do miseczki z ciepłą wodą, co spowoduje, że łatwiej wyjdą. Można polać polewą i ozdobić.
  • 9. Zachęcam do wypróbowania. Może na Wielkanoc? :)

Porady

Jeżeli planujemy, konsumpcję w kolejnych dniach po przygotowaniu, to polecam wykonanie polewy. Zamiast małych babeczek można zrobić jedną dużą w formie o pojemności 600 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastourodzinybabeczkiDeserlekkiemarchewkagrejpfrutWielkanocbabkaśmietanaMalinymarchewpiankaimprezasokmussmietankapuszysteciasto_francuskiekreatywne_gotowanie15karotkapulpa

Komentarze

Podobne przepisy

Deser piankowy ze śliwkami

Dodane przez: Cukiereczek

Deser piankowy ze śliwkami

Słodka i kremowa warstwa piankowa...

Piankowa Fantazja

Dodane przez: margola

Piankowa Fantazja

Ulubiony deser mojego synka.

image-1mahs1i

Dodane przez: Duśka55555

Piankowy sernik z pomarańczą

Bardzo prosty sernik z trzech składników...

Deser piankowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Deser piankowy

Przepis jest bardzo prosty i szybki...

Piankowy sernik

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Piankowy sernik

Delikatny, wilgotny i puszysty...

image-08xn2hv

Dodane przez: aneczka1990

Piankowa poduszka

Posmakuje całej rodzinie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE