Babeczki drożdżowe z nadzieniem truskawkowo-kajmakowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Miękkie bułeczki, pachnące truskawkami i kruszonką, smakują wybornie. Idealny dodatek do śniadania, do szkoły i do pracy.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mrożonych truskawek
    Masa kajmakowa
    Foremki o średnicy – góra 10 cm
    Ciasto:
    40 dag mąki
    25 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    Sól do smaku
    2 jajka
    ½ szklanki ciepłego mleka
    70 ml oleju rzepakowego
    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka masła
    1 czubata łyżka wiórek kokosowych
    Tłuszcz do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki drożdżowe z nadzieniem truskawkowo-kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: truskawki rozmrozić, osączyć, mąkę, cukru, sól przesypać do miski, dodać rozkłócone jajka(część odlać do posmarowania babeczek). Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do składników sypkich, dodać olej. Wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na cienki placek, wycinać foremką koła. Na środek każdego koła nałożyć łyżeczką masę kajmakową, rozsmarować, ułożyć truskawkę, zlepić babeczkę, ułożyć zlepieniem do dołu w natłuszczonej foremce. Posmarować babeczki rozkłóconym jajkiem, odstawić by babeczki wyrosły. Składniki kruszonki połączyć ze sobą, posypać wyrośnięte babeczki. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.

Porady

1.do babeczek można dodać świeże owoce w sezonie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować