Miękkie bułeczki, pachnące truskawkami i kruszonką, smakują wybornie. Idealny dodatek do śniadania, do szkoły i do pracy.
50 min
Składniki:
Składniki:
½ kg mrożonych truskawek
Masa kajmakowa
Foremki o średnicy – góra 10 cm
Ciasto:
40 dag mąki
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Sól do smaku
2 jajka
½ szklanki ciepłego mleka
70 ml oleju rzepakowego
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
1 czubata łyżka wiórek kokosowych
Tłuszcz do foremek
Babeczki drożdżowe z nadzieniem truskawkowo-kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: truskawki rozmrozić, osączyć, mąkę, cukru, sól przesypać do miski, dodać rozkłócone jajka(część odlać do posmarowania babeczek). Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do składników sypkich, dodać olej. Wyrobić na gładką, jednolitą masę. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na cienki placek, wycinać foremką koła. Na środek każdego koła nałożyć łyżeczką masę kajmakową, rozsmarować, ułożyć truskawkę, zlepić babeczkę, ułożyć zlepieniem do dołu w natłuszczonej foremce. Posmarować babeczki rozkłóconym jajkiem, odstawić by babeczki wyrosły. Składniki kruszonki połączyć ze sobą, posypać wyrośnięte babeczki. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
Komentarze