Babeczki cytrynowe (Quatre-quarts)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości. Proste, prawda?

  • 30 min

Składniki:

  • (około 8-9 sztuk)
    100g mąki pszennej
    100g cukru
    100g masła
    2 jajka (około 100g)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1/4 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki cytrynowe (quatre-quarts) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jj7hfw 1. Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
    Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku.
  • image-1wn5n9r 2. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
    Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z cytryny.
    Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • image-1unrsiq 3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-06hqup6 4. Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Porady

Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować