Babeczka drożdżowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczna propozycja na słodkie, małe, co nie co. Do kawki lub na podwieczorek dla dzieci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 640 g mąki pszennej, przesianej, typ 550
    1 szklanka letniego mleka
    5 dag drożdży
    3 jajka
    230 g cukru
    3/4 kostki masła
    cukier waniliowy
    250- 300 g truskawek mrożonych

    Ponadto:
    cukier puder z wanilią- do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczka drożdżowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże z cukrem 1. Najpierw rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru. Aż konsystencja stanie się płynna.
  • zaczyn drożdżowy 2. Do drożdży wsypujemy 2 łyżki mąki. Wlewamy mleko. Dokładnie razem mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • wyrabiania ciasta drożdżowego 3. Masło topimy, studzimy.
    Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę.
    Do miski wsypujemy: pozostałą mąkę, cukier waniliowy. Wlewamy: masło, zaczyn.
    Wyrabiamy ręką, aż ciasto od niej będzie odstawało, ok. 10 min.
  • ciasto drożdżowe pozostawione do wyrośnięcia 4. Ciasto przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce- do wyrośnięcia.
    Piec nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
  • ciasto drożdżowe w formie- z truskawkami 5. Truskawek mrożonych- nie rozmrażamy. Mniejsze kroimy.
    Szykujemy formę babkową.
    Wykładamy wyrośnięte ciasto. Wsypujemy truskawki i lekko wciskamy.
  • upieczona, posypana cukrem babka 6. Formę wstawiamy do pieca. Pieczemy w 180 stop. C przez ok. 30 min.
  • upieczona babka, posypana cukrem 7. Po upieczeniu, wyjmujemy z formy. Oo razu obsypujemy wierzch cukrem pudrem z wanilią.
  • drożdżowa babka z truskawkami- w przekroju 8. Po ostygnięciu, kroimy babkę na kawałki. Wyjmujemy na ozdobną paterę.
  • babka drożdżowa z truskawkami 9. Smacznego:)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temp, pokojową. Wyrabiając ciasto drożdżowe, zaciskamy dłoń w pięść i wbijamy w ciasto. W ten sposób do ciasta dostaje się dużo pęcherzyków powietrza i jest później pulchniejsze. Tak uczyła mnie moja Ciocia Marianna- specjalistka od drożdżowych wypieków. W sezonie dodajemy zawsze- owoce świeże. Truskawki możemy zastąpić innymi- według upodobania smakowego, np: borówką amerykańską, śliwkami, wiśniami, porzeczkami. Moja forma babkowa ma śr. 30 cm. Ciasto drożdżowe jest pulchne, nie ma potrzeby go wałkować. Wystarczy do formy nałożyć zwilżoną, np olejem- ręką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować