Smaczna propozycja na słodkie, małe, co nie co. Do kawki lub na podwieczorek dla dzieci.
0 (0 ocen)
Porady
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temp, pokojową. Wyrabiając ciasto drożdżowe, zaciskamy dłoń w pięść i wbijamy w ciasto. W ten sposób do ciasta dostaje się dużo pęcherzyków powietrza i jest później pulchniejsze. Tak uczyła mnie moja Ciocia Marianna- specjalistka od drożdżowych wypieków. W sezonie dodajemy zawsze- owoce świeże. Truskawki możemy zastąpić innymi- według upodobania smakowego, np: borówką amerykańską, śliwkami, wiśniami, porzeczkami. Moja forma babkowa ma śr. 30 cm. Ciasto drożdżowe jest pulchne, nie ma potrzeby go wałkować. Wystarczy do formy nałożyć zwilżoną, np olejem- ręką.
Komentarze