Babciny KURCZAK PIECZONY nacierany smalcem i przyprawami

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja babcia odkąd pamiętam piekła kurczaka nacierając go smalcem a potem posypywała przyprawami lub mieszanką przypraw. Kurczak wychodzi bardzo aromatyczny, soczysty i rumiany dzięki podlewaniu wytrąconym "sosikiem".

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 spory kurczak
    opakowanie przyprawy do kurczaka lub jak ktoś woli kilka różnych ulubionych przypraw
    tłuszcz do natarcia lub może być to oliwa z oliwek lub olej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Babciny kurczak pieczony nacierany smalcem i przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłucz i dokładnie osusz. Następnie miękkim smalcem - wyjętym wcześniej z lodówki natrzyj kurczaka z zewnątrz i wewnątrz a następnie oprósz przyprawą i ponownie nacieraj go z zewnątrz i wewnątrz. Gotowego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i włóż kurczaka na sam środek kratki. Piecz kurczaka przez ok, półtorej godziny, co jakiś czas możesz podlewać go wytworzonym "sosikiem", do uzyskania zrumienionej skórki możesz go trochę dłużej piec jakieś dodatkowe 20-30 min.

Porady

Do pieczenia można użyć też jabłka i ziemniaki układając je wokoło kurczaka w naczyniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować