1.Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę nakłuć widelcem i ułożyć na lekko oliwionej formie do pieczenia miąższem do dołu. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni grzejnika i piec ok. 20 min. następnie obrócić bakłażany i dalej piec przez 15 – 20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić widelcem, czy bakłażany są miękkie. Widelec powinien lekko się zatapiać w miąższu, nie powinno być wyczuwalnych żadnych stwardnień. Po upieczeniu odstawić bakłażany do ostygnięcia.
2.Ząbki czosnku oraz natkę pietruszki drobno pokroić. Upieczony miąższ z połówek bakłażana wyskrobać łyżką i przełożyć do malaksera. Dodać też skórę z jednej połówki bakłażana. Dodać czosnek, tahini, paprykę ostrą, kmin rzymski, sok z cytryny, sól i pieprz oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i lekko wymieszać na mniejszych obrotach.
Przełożyć do miseczki. Przed podaniem można polać odrobiną oliwy, poprószyć płatkami chili lub czerwonym pieprzem.
Komentarze