Baba Ganoush

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czosnkowa pasta / dip z pieczonego bakłażana

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pasty tahini
    ¼ łyżeczki papryki ostrej lub wędzonej
    ¾ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
    Sok z połowy cytryny
    10 gałązek świeżej natki pietruszki
    6 łyżek oliwy z oliwek
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dip Pasty

Baba ganoush - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baba Ganoush 1. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę nakłuć widelcem i ułożyć na lekko oliwionej formie do pieczenia miąższem do dołu. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni grzejnika i piec ok. 20 min. następnie obrócić bakłażany i dalej piec przez 15 – 20 minut. Po tym czasie należy sprawdzić widelcem, czy bakłażany są miękkie. Widelec powinien lekko się zatapiać w miąższu, nie powinno być wyczuwalnych żadnych stwardnień. Po upieczeniu odstawić bakłażany do ostygnięcia.
  • Baba Ganoush 2. Ząbki czosnku oraz natkę pietruszki drobno pokroić. Upieczony miąższ z połówek bakłażana wyskrobać łyżką i przełożyć do malaksera. Dodać też skórę z jednej połówki bakłażana. Dodać czosnek, tahini, paprykę ostrą, kmin rzymski, sok z cytryny, sól i pieprz oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i lekko wymieszać na mniejszych obrotach.
    Przełożyć do miseczki. Przed podaniem można polać odrobiną oliwy, poprószyć płatkami chili lub czerwonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Czosnek Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować