Baba ganoush

5 (177 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna pasta z pieczonego lub grillowanego bakłażana to fajny dodatek do grillowanego chleba lub jako dodatek do świeżych warzyw - prosta i zdrowa, polecam

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan
    1 łyżka pasty tahini
    ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
    1/4 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Chleb Pasty

Baba ganoush - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (skóra do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill ) na 20-30 minut. Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

    Za pomocą łyżki wyjmujemy z bakłażana cały miąższ i przekładamy go do blendera. Dodajemy do niego tahini, przyprawy ( paprykę i kmin) i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Pastę oprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Pastę przekładamy do miseczki skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy odrobiną kminku i papryką, serwujemy z grillowanym pieczywem lub jako dodatek do grillowanych warzyw
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować