Baba ganoush - pasta z pieczonego bakłażana

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Baba ganoush, czyli kremowy dip z pieczonego bakłażana pochodzący wprost z Libanu. Podawany jako przystawka świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami, krakersami czy pieczywem. Przygotowany w wersji nieco gęstszej sprawdzi się także jako smarowidło do kanapek.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 bakłażan
    -3 łyżeczki soku z cytryny
    -2 łyżeczki tahini
    -1 ząbek czosnku
    -sól morska
    -oliwa z oliwek
    -opcjonalnie: 2 łyżki świeżych posiekanych ziół: np. natka pietruszki, kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dip Pasty Hummus

Baba ganoush - pasta z pieczonego bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan pokroić w grube plastry. Posypać delikatnie solą i odłożyć na 10 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry bakłażana i posmarować oliwą. Opiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni. Wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki.
    W blenderze umieścić sok z cytryny, tahini, czosnek i zioła. Dodać upieczony bakłażan. Całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby doprawić solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować