Pieczona miruna

4.49 (146 ocen)

  • 30 min

Ryby zaczęłam jeść od kiedy przeszłam na dietę niskocholesterolową i od tego czasu moje rybne potrawy zyskały nową odsłonę.

  • 30 min

Składniki:

  • filet z miruny - 400 g
    czosnek- 3 ząbki
    cytryna -1 szt
    koperek- kilka gałązek
    pieprz cytrynowy
    pieprz biały
    Kucharek - uniwersalna
    papryka ostra Prymat
    oliwa z oliwek - 1 łyż
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona miruna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z miruny osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce przygotować mieszankę przypraw :pieprz cytrynowy, pieprz biały, Kucharek, papryka(proporcje w zależności od upodobań). Cytrynę sparzyć i pokroić w pół-talarki a czosnek w plasterki, gałązki kopru dokładnie umyć. Rybę natrzeć mieszanką przypraw i ułożyć na żaroodpornym naczyniu. Na rybę położyć czosnek, cytrynę i gałązki kopru, polać łyżką oliwy. Piec pod przykryciem z piekarniku nagrzanym do 180* przez ok 20 min.

Porady

Jeżeli ktoś chce aby ryba mocniej przeszła aromatem przypraw, można natrzeć ją szybciej i odstawić na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować