Amerykany

4.48 (202 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak mnie ostatnio wieczorem naszło na amerykany,swojskie o niebo lepsze jak te z cukierni.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl.mleka
    3 jajka L
    500 g mąki pszennej
    1 szkl.cukru
    120 g Kasi
    2 czubate łyżeczki amoniaku (jak wiadomo amoniak ma specyficzny zapach,także zastąpiłam go 2 łyżeczkami mniej czubatymi sody)
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amerykany. 1. Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej.
    Kasię roztopić i pozostawić do wystygnięcia,mleko zmiksować z jajkami,dodać mąkę przesianą i wymieszaną z sodą i cukrem,zmiksować do połączenia składników,na koniec dodać roztopioną Kasię i wszystko krótko zmiksować.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać na 180 C.
    Ciasto wykładamy po 2 łyżki w dość dużych odstępach,piekłam po 4 szt.na jednej blaszce.
    Pieczemy do zrumienienia brzegów 15-20 min.

    Gotowe lukrujemy,u mnie cukier puder,odrobina soku z cytryny i odrobina wrzątku.

Porady

Jeśli nie lubicie zapachu amoniaku,można użyć sody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować