Amerykany

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są delikatne w smaku,błyskawicznie się je przygotowuje i szybko znikają z talerza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła
    200 g cukru
    750 g mąki
    3 łyżeczki amoniaku
    0,5 l mleka
    cukier puder
    Do polewy:
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić,przestudzić.
    Mąkę z cukrem wsypać do miski.Amoniak rozpuścić w mleku.
    2.Do sypkich składników wlać przestudzone masło,oraz mleko z amoniakiem,zmiksować na gładką masę.Odstawić na pół godziny aby ciasto odpoczęło.
    3.Blachy wyłożyć papierem do pieczenia,łyżką nakładać porcje mniej więcej po dwie łyżki na jedno ciastko.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 15-20 minut.Po upieczeniu blachę odwrócić do góry dnem,wtedy ciastka łatwiej odkleić od papieru.
    4.Przestudzone lukrować,gdy lukier zastygnie,polać polewą czekoladową.
    Polewa czekoladowa:
    Do garnka wsypać kakao i cukier,wlać wodę,zagotować,na koniec dodać masło,mieszać do roztopienia.

Porady

Najlepsze są świeże

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Cukier Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować