Amerykany

4.95 (186 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz je piekłam i na pewno nie ostatni ;) Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy... :)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 9 amerykanów:

    50 gr masła
    1 jajko kl L
    1/3 szkl cukru
    1 i 1/4 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mleka
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    parę kropel esencji waniliowej
    2 łyżki soku z cytryny i tyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie.
Wystaw ocenę:

4.95 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Lukier

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • amerykany 1. 1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się.
    2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste.
    3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie cyrklem bądź za pomocą małej miseczki czy talerzyka obrysować 9 kółek o śred. 8-10 cm tak aby łatwiej się nam nakładało masę. Zachowajmy odstępy bo ciastka bardzo urosną w szerz.
    Nakładamy niewielkie porcje ciasta na kółka, tworząc kopczyki które możemy delikatnie spłaszczyć łyżką zamoczoną w wodzie.
  • 2. 4. Ciastka pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do studzenia (w tedy w parę minut ulotni się reszta amoniaku)
    Na koniec wystudzone amerykany polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować