Pierwszy raz je piekłam i na pewno nie ostatni ;) Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy... :)
40 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 9 amerykanów:
50 gr masła
1 jajko kl L
1/3 szkl cukru
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mleka
1 płaska łyżeczka amoniaku
parę kropel esencji waniliowej
2 łyżki soku z cytryny i tyle cukru pudru aby lukier był dość gęsty, ale wciąż lejący, wtedy szybko zastygnie.
1.1. Masło zmiksować z cukrem na puch, pod koniec miksowania wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, esencję waniliową oraz amoniak. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste.
3. Blaszkę od piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i w ramach pomocy ;) możemy sobie cyrklem bądź za pomocą małej miseczki czy talerzyka obrysować 9 kółek o śred. 8-10 cm tak aby łatwiej się nam nakładało masę. Zachowajmy odstępy bo ciastka bardzo urosną w szerz.
Nakładamy niewielkie porcje ciasta na kółka, tworząc kopczyki które możemy delikatnie spłaszczyć łyżką zamoczoną w wodzie.
2.4. Ciastka pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka przekładamy na kratkę do studzenia (w tedy w parę minut ulotni się reszta amoniaku)
Na koniec wystudzone amerykany polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze