Ciasto Alpejka malinowa

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mocno czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone malinową konfiturą,z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:)Możemy to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka 24/28 cm
    Ciasto:
    200 g margaryny lub masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao
    16 g cukru waniliowego

    Krem malinowy:
    500 g śmietany kremówki 36%
    1 śmietan fiks
    2 łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki świeżych malin

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru pudru trzcinowego
    2 łyżki soku z limonki
    1 łyżka rumu lub innego alkoholu

    Dodatkowo:
    3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej
    1 galaretka malinowa
    1 1/2 szklanki świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto alpejka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
  • 2. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą,wymieszać.
  • 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia
  • 4. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować cały blat konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem-nasączyć resztą ponczu,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny zalać tężejącą galaretką tak aby połowa owoców wystawała ponad galaretkę.Zostawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.65 (223 ocen)

image-15onsoe

To może cię zainteresować