Curry z bakłażana i ciecierzycy

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Curry z bakłażana cieszy się ogromną popularnością w mojej kuchni od kilku lat. Jest przepyszne, lekko pikantne i aksamitne w smaku.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
    1 puszka pomidrów
    1 puszka ciecierzycy
    1 puszka mleczka kokosowego
    100 gram liści szpinaku
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub zielona)
    sól
    pieprz
    curry
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z bakłażana i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut aby nasz bakłażan wytrącił goryczkowy posmak, po tym czasie opłukać go i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej bakłażana, dodać puszkę pomidorów, mleczka kokosowego i pastę curry, dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Następnymi składnikami które trafią do naszego dania to będzie ciecierzyca oraz opłukane liście szpinaku, lekko mieszamy przez ok 2 minutki i danie gotowe. Najlepiej smakuje z delikatnym ryżem jaśminowym, kolorowym bądź z quinoą.

Porady

Bakłażana umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut aby nasz bakłażan wytrącił goryczkowy posmak, po tym czasie opłukać go i pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej bakłażana, dodać puszkę pomidorów, mleczka kokosowego i pastę curry, dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Następnymi składnikami które trafią do naszego dania to będzie ciecierzyca oraz opłukane liście szpinaku, lekko mieszamy przez ok 2 minutki i danie gotowe. Najlepiej smakuje z delikatnym ryżem jaśminowym, kolorowym bądź z quinoą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ciecierzyca Szpinak Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować