Albertki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Albertki to ciasteczka naszych babć. Doskonałe do maczania w herbacie, a także do kawy , nie tylko na popołudniowy deser lecz także np. na drugie śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    3/4 szklanki cukru
    1/2 miękkiego masła[10 dag.]
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    Dodatkowo:
    3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Albertki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. 1,5 szklanki mąki miksuję z cukrem, masłem, jajkami, mlekiem i amoniakiem, ciasto pozostawiam do następnego dnia. Drugiego dnia do ciasta dodaję 2 szklanki mąki i zagniatam cisto. Ciasto podsypuje mąką, wałkuje, wykrawam foremką ciastka, układam na blasze, nakuwam widelcem, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, na biało.

Porady

Na wykonanie ciastek trzeba przeznaczyć dwa dni, ale robi się je błyskawicznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować