CIASTO:
-380 g. miękkiego masła
-150 g. cukru pudru
-chlust aromatu waniliowego
-150 g.mielonych orzechów włoskich
-500 g. mąki
DO OBSYPANIA:-cukier puder
Sposób przygotowania przepisu:
ORZECHOWE KSIĘŻYCE
1.
ciasto-Masło w temperaturze pokojowej,zmiksować z cukrem i aromatem.Przesiać mąkę, dodać orzechy i zagnieść i podzielić na 4 części.
Każdą znowu na 4 kawałki. Ich na 8 kawałeczków.
Wyjdzie 4x8=32 a 4x32=128 szt.
Zrobić z nich kulki, potem wałeczki, lekko cieńsze na końcach, jak księżyce.
2.
Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
3.
Piec w 175 * C. ok. 15 min. Sprawdzać czy rogi ciasteczek już są złote, to znaczy że są już gotowe.
4.
Po wyjęciu z piekarnika, ciepłe ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze