Świeżonka

4.47 (160 ocen)

Rodzaj gulaszu wieprzowego, który u nas na wsi robiony był zawsze ze świeżego mięsa, tuż po świniobiciu.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego świeżego (ja użyłam łopatki)
    4 - 5 łyżek smalcu lub 20 dag słoniny
    5 - 6 dużych cebul
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świeżonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wrzucić słoninę i podsmażyć aż się wytopi, wtedy wrzucić pokrojone mięso i dusić na mały ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, często mieszając aby mięso się nie przypaliło. Przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę. Dusić wszystko ze sobą tak długo aż wszystko będzie miękkie (w razie potrzeby mięso można podlać niewielką ilością wody). Na samym końcu doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Podajemy z chlebem lub ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować