Aksamitny sernik na herbatnikach

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny niczym chmurka, aksamitny serniczek.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    - 1 kg twarogu z wiaderka
    - 400 g serka waniliowego
    - 6 jajek
    - 180-200 g cukru pudru
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    - 2 opakowania budyniu waniliowego
    - 1 szklanka oleju rzepakowego
    - 1 szklanka mleka
    - 1,5 szklanki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Aksamitny sernik na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    - 200 g herbatników pełnoziarnistych
    - 3 łyżki rozpuszczonego masła

    Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło i wygniatamy dół tortownicy.
  • 2. Białka ubić na sztywno.
    W misce miksujemy żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Do puszystej masy dodajemy stopniowo twaróg , serek oraz budynie w proszku, cały czas miksując. Następnie wlewamy olej oraz mleko - miksujemy i wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Sernik przelewamy do tortownicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez 80 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować