Dla miłośników dyni. Pyszny gęsty, sycący i aromatyczny krem z pieczonej dyni z warzywami. Idealny na obiad jak i na kolację. Moje córeczki były zachwycone, zupa zniknęła błyskawicznie.
Składniki:
Składniki:
ok. 70 dag dyni ( u mnie Hokkaido),
1 mała marchewka ,
1-2 ziemniaki ,
kawałek korzenia pietruszki ( ok 5 cm),
2-3 gałązki zielonej pietruszki,
1 ząbek czosnku,
1-2 łyżeczki curry,
ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego ,
ok 100 ml ciepłego mleka,
pestki dyni i słonecznika,
3-4 cieniutkie dobrej jakości kabanosy drobiowe (opcjonalnie),
pieprz , sól, ostra papryka,
oliwa z oliwek,
Kremowa zupa z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około godziny, aż dynia nam zmięknie. Marchew, pietruszkę, ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości około 15-20 min. Następnie dajemy upieczoną dynię, czosnek, natkę pietruszki, curry i przyprawiamy według uznania, gotujemy jeszcze około 10 min na malutkim ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy mleko i przy pomocy blendera zamieniamy w krem ( jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej mleka). W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Podajemy z pestkami dyni i słonecznika oraz drobno pokrojonym kabanosem.
Smacznego!
Komentarze