Kremowa zupa z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

Dla miłośników dyni. Pyszny gęsty, sycący i aromatyczny krem z pieczonej dyni z warzywami. Idealny na obiad jak i na kolację. Moje córeczki były zachwycone, zupa zniknęła błyskawicznie.

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 70 dag dyni ( u mnie Hokkaido),
    1 mała marchewka ,
    1-2 ziemniaki ,
    kawałek korzenia pietruszki ( ok 5 cm),
    2-3 gałązki zielonej pietruszki,
    1 ząbek czosnku,
    1-2 łyżeczki curry,
    ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego ,
    ok 100 ml ciepłego mleka,
    pestki dyni i słonecznika,
    3-4 cieniutkie dobrej jakości kabanosy drobiowe (opcjonalnie),
    pieprz , sól, ostra papryka,
    oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około godziny, aż dynia nam zmięknie. Marchew, pietruszkę, ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości około 15-20 min. Następnie dajemy upieczoną dynię, czosnek, natkę pietruszki, curry i przyprawiamy według uznania, gotujemy jeszcze około 10 min na malutkim ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy mleko i przy pomocy blendera zamieniamy w krem ( jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej mleka). W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Podajemy z pestkami dyni i słonecznika oraz drobno pokrojonym kabanosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować