Agrestowo-rabarbarowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To pyszny, rogalikowy smak lata.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki nadzienia:
    2 szklanki obranego, pokrojonego świeżego rabarbaru
    1 szklanka drobnego agrestu
    Dżem morelowy
    Cukier kryształ
    Składniki ciasta:
    200 g masła
    Pół kg mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany 12%
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    Ponadto:
    Jajko do posmarowania wierzchu
    2 łyżki migdałów zmielonych lub ziaren sezamu
    2 łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Agrestowo-rabarbarowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: rabarbar zasyp cukrem kryształem i odstaw, aż puści sok (około pół godziny).
  • 2. W międzyczasie przygotuj ciasto. Śmietanę wymieszaj z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąk pszennej. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę posiekaj z masłem. Dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn i zagnieć dokładnie ciasto wyrabiają je około 10-15 minut. Następnie przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i włóż na 2 godziny do chłodziarki . Po tym czasie rozwałkuj ciasto dość cienko i wykrawaj trójkąty. Na każdy nakładaj cienką warstwę dżemu morelowego, porcje pokrojonego rabarbaru i kuleczki agrestu. Zwijaj formując rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami/sezamem i cukrem waniliowym. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować