Agrestowo-rabarbarowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: rabarbar zasyp cukrem kryształem i odstaw, aż puści sok (około pół godziny).
2.W międzyczasie przygotuj ciasto. Śmietanę wymieszaj z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąk pszennej. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę posiekaj z masłem. Dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn i zagnieć dokładnie ciasto wyrabiają je około 10-15 minut. Następnie przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i włóż na 2 godziny do chłodziarki . Po tym czasie rozwałkuj ciasto dość cienko i wykrawaj trójkąty. Na każdy nakładaj cienką warstwę dżemu morelowego, porcje pokrojonego rabarbaru i kuleczki agrestu. Zwijaj formując rogaliki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami/sezamem i cukrem waniliowym. Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze