Lody rabarbarowe

  • wyświetlono: 1412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niezwykle orzeźwający deser.

kada
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

40 dag rabarbaru
15 dag cukru
1 łyżka soku z buraka ćwikłowego
4 żółtka
1 szkl śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Lody rabarbarowe

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji). Zasypujemy 5 dag cukru i gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki mus.
  • 2. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru na puszystą masę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej ok 15 min, dolewamy stopniowo śmietankę. Mieszamy. Ubijamy do wystudzenia masy.
  • 3. Dodajemy do masy jajecznej mus rabarbarowy oraz łyżkę soku z buraka, aby uzyskać piękny różowy kolor.
  • 4. Przekładamy masę do pojemnika i zamrażamy ok 6 godzin. Mieszamy co godzinę.
  • 5. Wyciągamy z zamrażarki na 10 min przed podaniem. Nakładamy kulki i dekorujemy rabarbarem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

RabarbarLody

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ciasteczko941

Lody rabarbarowo- truskawkowe

Dla osób które lubią rabarbar i...

Rabarbarowe

Dodane przez: zbysiowa

Rabarbarowe

Pyszne , wilgotne ciacho, zawsze...

Crumble rabarbarowe

Dodane przez: Iwona75

Crumble rabarbarowe

Kwaskowaty rabarbar pod piaskową...

Lody w wafelku

Dodane przez: Kasia Pichci

Lody

Ostatnio przeglądałam swoje przepis...

Tort bezowy

Dodane przez: Mniam1

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy

Słodki torcik bezowy z pysznym...

image-0t80ecg

Dodane przez: Mniam1

Lody miętowe

Lody przygotowane na świeżych liściach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE