Lody rabarbarowe

4.5 (152 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle orzeźwający deser.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag rabarbaru
    15 dag cukru
    1 łyżka soku z buraka ćwikłowego
    4 żółtka
    1 szkl śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji). Zasypujemy 5 dag cukru i gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładki mus.
  • 2. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru na puszystą masę. Podgrzewamy w kąpieli wodnej ok 15 min, dolewamy stopniowo śmietankę. Mieszamy. Ubijamy do wystudzenia masy.
  • 3. Dodajemy do masy jajecznej mus rabarbarowy oraz łyżkę soku z buraka, aby uzyskać piękny różowy kolor.
  • 4. Przekładamy masę do pojemnika i zamrażamy ok 6 godzin. Mieszamy co godzinę.
  • 5. Wyciągamy z zamrażarki na 10 min przed podaniem. Nakładamy kulki i dekorujemy rabarbarem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować