3- bit w nowej odsłonie z warstwą jabłkową i polewą nugatową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń z dwóch budyniów ,3 łyżek cukru i mleka. Odstawiamy do przestygnięcia. Układamy herbatniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwę herbatników wykładamy masę krówkową. Następnie wykładamy kolejną warstwę herbatników. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Później jabłka gotujemy dodajemy trochę wody i aż się rozpadną trzymamy na ogniu co chwilę mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozpuszczamy żelatynę w łyżce wody i dodajemy do jabłek i mieszamy. Warstwę jabłkową wykładamy na herbatniki. Przestudzony budyń po łyżce wrzucam do masła i miksujemy na gładka masę. Masę budyniową wykładamy na warstwę jabłkową. Układamy warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę dodajemy pół opakowania cukru waniliowego i dodajemy śmietan-fix. Śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Miód wkładamy do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 minuty. W międzyczasie ubijamy białko i do ubitego białka dodajemy gorący miód i miksujemy. Na koniec do białka z miodem dodajemy pokrojone migdały i mieszamy łyżką. Masę Nugatową wylewamy na śmietanę i delikatnie rozsmarowujemy. Możemy posypać startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Porady
Ciasto im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejsze.
Komentarze