Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
    3 ziemniaki średniej wielkości
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 łyżka masła
    200-250 g mięsa pieczonego kurczaka
    1,5 l wrzątku
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 suszone kapelusze prawdziwków
    2-3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    koperek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z kalarepą i pieczonym kurczakiem 1. Kalarepę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy kawałki mięsa, chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem.
    Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼ łyżeczki soli, grzyby i gotujemy przez 15 min.
    Kapelusze wyławiamy, kroimy w paski, ponownie wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości warzyw.
    Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, rozprowadzamy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować