ZUPA RYŻOWA Z PIECZONYM KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa w przygotowaniu prosta, prawie robi się sama. Nie jest zbyt droga,i oczywiście jest bardzo smaczna i sycąca.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    2 małe piersi z kurczaka
    1,5 szklanki ryżu+3 szklanki wody
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    2 litry buliony/ czystego rosołu
    1/4 łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ryżowa z pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić błon i tłuszczu. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i odłożyć na bok.
    Marchewkę i cebule obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę takiej samej wielkości. W garnku rozgrzać łyżkę masła i olej. Wrzucić warzywa i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając aby się nie przywarły do dna.
  • 2. W międzyczasie do rondla przełożyć ryż, dodawać wodę, sól oraz masło. Ugotować na sypko.
  • 3. Do warzyw dodać bulion oraz kurkumę. Zmniejszyć odrobinę ogień i zagotować. Gotować około 10 minut. Pierś z kurczaka porwać na małe kawałki ( można również je pokroić), dodać do garnka i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać ryż i gotować zupę jeszcze 3-4 minuty, w razie konieczności doprawić solą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurkuma Ryż Warzywa Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować