Zupa ryżowa z pieczonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić błon i tłuszczu. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i odłożyć na bok.
Marchewkę i cebule obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę takiej samej wielkości. W garnku rozgrzać łyżkę masła i olej. Wrzucić warzywa i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając aby się nie przywarły do dna.
2.W międzyczasie do rondla przełożyć ryż, dodawać wodę, sól oraz masło. Ugotować na sypko.
3.Do warzyw dodać bulion oraz kurkumę. Zmniejszyć odrobinę ogień i zagotować. Gotować około 10 minut. Pierś z kurczaka porwać na małe kawałki ( można również je pokroić), dodać do garnka i gotować kolejne 15 minut. Na koniec dodać ryż i gotować zupę jeszcze 3-4 minuty, w razie konieczności doprawić solą. Smacznego!
Komentarze