Zupa warzywna z brukselką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nigdy nie potrafimy oprzeć się brukselce. Jak pojawia się na nią sezon, to musimy korzystać z niego ile się da.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 seler
    250 g brukselki
    200 g kalafiora
    zielone liście pora
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łodygi rozmarynu
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z brukselką 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Marchewkę w talarki.
    Pietruszkę obieramy.
    Seler obieramy i kroimy w kostkę.
    Brukselkę oczyszczamy.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę pietruszki (1/2 pęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min.
    Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy.
    Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę.
    Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować