Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Jestem obecnie na etapie przetwarzania darów mojego warzywnego ogródka. Ta zupa jest dobrym sposobem na wykorzystanie przerośniętych ogórków, nie nadających się do kiszenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków świeżych
    czerwona cebula
    włoszczyzna (marchew, seler, natka pietruszki)
    kilka skrzydełek kurczaka
    koperek
    kostka rosołowa grzybowa
    mała śmietana 18%
    2 łyżki masła
    torebka ryżu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, maggi.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar ze skrzydełek i włoszczyzny. Ogórki obieramy, przekrawamy, usuwamy pestki, a pozostałą część ścieramy na tarce i grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masełko i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, aż nieco zmięknie, następnie dodajemy starte ogórki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Odcedzamy wywar (zachowując marchewkę i pietruszkę) i gotujemy na nim ryż. Kiedy będzie półtwardy wsypujemy podduszone ogórki z cebulką, starte również na tarce warzywa z bulionu i zabielamy wszystko śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Porady

Taką zupę można również podać jako chłodnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować