Ogórkowa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. oczyść ogórki -jeśli masz własne to zetrzyj na tartce jarzynowej ze skórką a jeśli nie znasz pochodzenia to obierz przed starciem, zetrzyj na oczkach jarzynowych marchew, pietruszkę i seler. pokrój drobno koperek, czosnek, cebulkę i pora oraz ziemniaki jak do zupy. do garnka włóż masło i roztop a następnie włóż ogórki, natkę i czosnek i podsmażaj to około 7-10 minut, a następnie dodaj cebulkę marchew pietruszkę seler i por i duś jeszcze minutę. Następnie dodaj resztę składników i zalej bulionem lub jak masz np. rosół z poprzedniego dnia bądź bulion warzywny jeśli lubisz mniej kaloryczne zupy.Gęstość zupy wg. własnego uznania. Całość powinna gotować się około 40 min bądź do miękkości ziemniaków, wtedy zabielamy śmietaną. Na talerzu dekorujemy koperkiem lub natką i gotowe. Smacznego
Komentarze