ogórkowa ze świeżych ogórków

4.49 (175 ocen)

  • 60 min

uwielbiam zupę ogórkową a najbardziej się ma na nią ochotę kiedy skończą się ogórki kwaszone, ale jest i na to metoda.

  • 60 min

Składniki:

  • na zupę potrzeba: 5-6 dużych świeżych ogórków 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku cebulka 1-2 marchewki pietruszka odrobina pora i selera 6-7 dużych ziemniaków bulion wołowy lub drobiowy 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 30% sól i pieprz do smaku, listek laurowy, 1 ziarnko ziela angielskiego, rosół lub bulion w kostce
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ogórkowa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oczyść ogórki -jeśli masz własne to zetrzyj na tartce jarzynowej ze skórką a jeśli nie znasz pochodzenia to obierz przed starciem, zetrzyj na oczkach jarzynowych marchew, pietruszkę i seler. pokrój drobno koperek, czosnek, cebulkę i pora oraz ziemniaki jak do zupy. do garnka włóż masło i roztop a następnie włóż ogórki, natkę i czosnek i podsmażaj to około 7-10 minut, a następnie dodaj cebulkę marchew pietruszkę seler i por i duś jeszcze minutę. Następnie dodaj resztę składników i zalej bulionem lub jak masz np. rosół z poprzedniego dnia bądź bulion warzywny jeśli lubisz mniej kaloryczne zupy.Gęstość zupy wg. własnego uznania. Całość powinna gotować się około 40 min bądź do miękkości ziemniaków, wtedy zabielamy śmietaną. Na talerzu dekorujemy koperkiem lub natką i gotowe. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować