Zupa krem z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

Pyszny krem z buraków, czyli nic innego jak całkiem inaczej podany barszcz. Najpierw wywołał lekkie zdziwienie, a potem zachwycił swoim smakiem naszych gości. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na Święta.

Składniki:

  • - 1,7 kg buraków
    - 7 niedużych ziemniaków
    - kawałek selera
    - 2 małe marchewki
    - cebula
    - bulion warzywny lub mięsny
    - pietruszka
    - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
    - sok z cytryny
    - szczypiorek
    - 300 g sera koziego
    - śmietana
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, nieobrane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez około 1,5 godziny, aż będą miękkie.
  • 2. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem, tak aby wszystkie warzywa były przykryte i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około pół godziny.
  • 3. Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do pozostałych warzyw. Przez chwilę gotujemy, a następnie blenderem miksujemy całość na gładki krem. (Przed zmiksowaniem trzeba wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe). W miarę potrzeby można dodać jeszcze odrobinę bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 4. Do miseczek wkładamy odrobinę sera koziego, wlewamy zupę i dekorujemy śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Zupę możemy podawać również z grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować