Zupa krem z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na dziś postanowiłem przygotować coś, co będzie miało piękny kolor, co będzie miało aksamitną konsystencję i intensywny smak, a powstanie z łatwo dostępnych produktów i będą one zdrowe... W ten sposób powstał mój przepis na zupę krem z pieczonych buraków czerwonych! To znane już od czasów Jagiełły w naszej kuchni warzywo, jest gwarantem pięknego koloru. Dzięki pieczeniu zatrzymujemy (co ważne) wszystkie wartościowe składniki w korzeniu, czyli jest zdrowo. A dzięki miksowaniu, na talerzu otrzymamy aksamitną konsystencję naszego kremu! Jest to zupa, którą będziemy także "jeść oczami"! Biały kleks śmietany, rozciągnięty fantazyjnie na tym burgundowym kremie... Kto chętny, ten z łatwością zrobi ją sobie sam, korzystając z linku ze szczegółowym opisem. Zapraszam, życząc smacznego.



  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g buraków czerwonych

    1 kwaśne jabłko

    1 łyżka majeranku

    2 ząbki czosnku

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonych buraków 1. Buraczki oczyszczamy, każdy owijamy w folię aluminiową i zapiekamy 90 minut w 180°C. Następnie obieramy, kroimy w kostkę, jabłko również zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy ½ łyżeczki soli, łyżkę majeranku i zagotowujemy. Płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans, studzimy i blendujemy.

    Zupę przecieramy przez sito, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy ze słodką śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować