To idealna propozycja na pyszną oraz sytą zupę, która posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest niezwykle kremowa oraz aromatyczna. Jej niewątpliwą zaletą jest również to, że można ją ekspresowo przygotować o każdej porze roku.
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
mięso na wywar (opcjonalnie)
750 ml wody
300-400g pieczarek
3 ziemniaki
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
150 ml śmietanki 12-18%
Dodatkowo:
1 łyżka masła
Ponadto:
groszek ptysiowy do podania
Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalać zimną wodą i zagotować.
Następnie wodę zlać, mięso opłukać i nalać 750 ml świeżej.
Do garnka dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, ziele angielskie i listki laurowe oraz odrobinę soli.
W międzyczasie na maśle podsmażyć uprzednio posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Następnie całość przełożyć do gotującej się zupy i gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu dolać śmietankę oraz wszystko zblendować na kremową konsystencję.
Gotową zupę doprawić do solą z pieprzem.
(Jeśli zupa jest za gęsta to należy do niej dolać odrobinę wody oraz ponownie ją zagotować.)
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.
Komentarze