Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką.
Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe,jest bogatym źródłem białka, potasu, błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 70 dag mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki lub karkówki ( u mnie chuda karkówka )
    - 200 g cieciorki
    - 2 marchewki
    - kawałek selera
    - 4-5 ziemniaków
    - cebula
    - 2,5 litra wody
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
    - 0,5 łyżeczki otartego majeranku
    - 0,5 łyżeczki kminku mielonego
    - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    - sól,sos sojowy do smaku
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).
    Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.

Porady

Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu. U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Warzywa Mięso Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować