Zupa curry z kalafiorem i krewetkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g białych krewetek
    5 liści kaffiru
    1 litr bulionu warzywnego
    4 grzyby mun
    1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
    100 ml wrzątku
    3 młode marchewki
    2 łyżki pasty thai curry
    400 ml mleka kokosowego
    1/2 małego młodego kalafiora
    2 łodygi selera naciowego
    3 ząbki czosnku
    2 cm świeżego imbiru
    1 szczypta cukru palmowego
    300 g makaronu udon
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa curry z kalafiorem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 1. Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk.

    Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.

    Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem.

    Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być natka kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Krewetki Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować