Zrazy po litewsku

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zrazy wołowe nadziane suszonymi grzybami, cebulką i wędzonym boczkiem smakują cudownie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodej wołowiny zrazówki w plastrach ok. 5 cm
    2 cebule
    garść suszonych grzybów
    10 dkg wędzonego boczku
    1/2 szklanki pokruszonego ciemnego chleba
    jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    łyżka masła
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    mąka
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki bulionu
    wykałaczki do spięcia zrazów
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy po litewsku 1. Mięso dokładnie zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem.

    Grzyby zalać wrzątkiem i zagotować. Odcedzić i drobno posiekać.

    Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
  • Zrazy po litewsku 2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, grzyby i boczek. Dodać pokruszony chleb, natkę pietruszki oraz jajko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

    Farsz wyłożyć na plastry mięsa, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Każdego zraza obtoczyć w mące.
  • 3. Obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na rumiany kolor, przełożyć do rondla i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 50 minut. Wyjąć i usunąć wykałaczki.

    Sos zaprawić łyżką mąki ze śmietaną.

Porady

Zrazy można podać z ulubionym rodzajem kaszy, kluseczkami lub ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Placki po litewsku

To może cię zainteresować