Zrazy po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem.
Grzyby zalać wrzątkiem i zagotować. Odcedzić i drobno posiekać.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
2.Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, grzyby i boczek. Dodać pokruszony chleb, natkę pietruszki oraz jajko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Farsz wyłożyć na plastry mięsa, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Każdego zraza obtoczyć w mące.
3.Obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na rumiany kolor, przełożyć do rondla i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 50 minut. Wyjąć i usunąć wykałaczki.
Sos zaprawić łyżką mąki ze śmietaną.
Porady
Zrazy można podać z ulubionym rodzajem kaszy, kluseczkami lub ziemniakami.
Komentarze