Zimowa sałatka z brukselką i granatem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Brukselka jest warzywem mocno nie docenionym, ale w tej formie zachwyci swoim smakiem każdego. Prosta, pyszna i do tego zdrowa, polecam.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram brukselki
    1 granat
    ¼ szklanki suszonej żurawiny
    ¼ szklanki orzechów włoskich

    Sos:
    Skórka i sok z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka miodu
    ½ łyżeczki musztardy
    ¼ szklanki oliwy
    Sól, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Pesto

Zimowa sałatka z brukselką i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obieramy z pierwszych liści, kroimy na pół, usuwamy twardą część, resztę szatkujemy. Brukselkę lekko solimy i cukrzymy i lekko ugniatamy w rękach. Do brukselki dodajemy pestki z granata, suszoną żurawinę i przesiekane orzechy mieszamy.

    Do słoiczka wlewamy oliwę i sok z pomarańczy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, miód i musztardę- słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy aż do momentu uzyskania jednolitego gładkiego sosu.

    Sos doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej miodu – mieszamy raz jeszcze.

    Sałatkę polewamy sosem, mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut aby smaki się przegryzły po czym serwujemy, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować