Danie z serii nie wygląda a smakuje ;-) Propozycja na szybki i smaczny obiad.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
duża pierś z kurczaka( lub 1,5 mniejszej )
3 pory
100 ml śmietany 30 %
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
ulubiona przyprawa do kurczaka
ząbek czosnku
duży pomidor
tarty ser na wierzch
Zapiekana pierś z kurczaka na porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory dokładnie umyć i osuszyć,pociąć w krążki szer.3-5 mm,ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego,posmarowanego masłem.
2.Piersi z kurczaka umyć,osuszyć oczyścić z błon i pokroić na cieńsze plastry,natrzeć ulubioną przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu na porach.
3.W małej miseczce wymieszać majonez ze śmietanką,ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę,doprawić solą i pieprzem i wylać na piersi,dokładnie rozsmarować,
4.ułożyć na wierzchu pomidora pokrojonego w plasterki.
5.Wstawić do piekarnika na 15 min.
Piec w temp.200 C.po 15 min.wyjąć z piekarnika i zetrzeć na wierzch ser,
Porady
Pomidora można pominąć jeśli ktoś nie lubi,jest równie smaczne.
Komentarze