Wielkanocne cake pops. Jajka na patyku

0 (0 ocen)

Wielkanocna wersja cake popsów :)

Składniki:

  • (10 sztuk):
    145 g pokruszonego ciasta (babkowego, biszkoptowego)
    125 g zimnego serka mascarpone
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka oleju
    kolorowe posypki, błyszczący cukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wielkanocne cake pops. jajka na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone ciasto mieszamy z serkiem mascarpone. Formujemy dłońmi kulę. Z kuli odrywamy 10 równych części i formujemy jajeczka. Układamy je na tacy i wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
  • 2. Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy 10 patyczków do lizaków (lub wykałaczek). Wyjmujemy jajeczka z lodówki.
    Końcówkę 1 patyczka zanurzamy w czekoladzie, następnie nabijamy jajko i zanurzamy je w płynnej czekoladzie. Odkładamy lizaka, aż czekolada spłynie (na folię aluminiową lub nabijamy lizaka na styropian), następnie maczamy w kolorowej posypce lub błyszczącym cukrze. Analogicznie postępujemy z kolejnymi jajeczkami.
  • 3. Lizaki wkładamy na 15 minut do lodówki, do schłodzenia. Przechowujemy także w lodówce.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować