Słodkie jajeczka obtoczone w białej czekoladzie i kolorowej posypce. Dzieci je uwielbiają! Do ich przygotowania możecie użyć suchego ciasta, np. pozostałości po babce piaskowej lub biszkoptu.
Składniki:
Ciasto:
200 g suchego ciasta, np. babka piaskowa, biszkopt itp.
100 g kremowego serka, np. mascarpone
50 g białej czekolady
Dodatkowo:
200 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju
kolorowa posypka
patyczki lub słomki
Wielkanocne cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto pokruszyć w misce. Dodać do niego serek oraz roztopioną czekoladę (1 łyżkę odstawić na bok). Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść w kulę. Jeśli ciasto będzie się kruszyć- dodać jedną lub dwie łyżki serka.
Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich jajeczka wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce 20 minut.
2.Końce patyczków zanurzyć w pozostawionej wcześniej łyżce roztopionej czekolady. Od razu wcisnąć je do jajeczek. Ponownie schłodzić 20 minut.
Białą czekoladę (200 g) rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju.
W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy wraz z olejem w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka.
Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Dobrze jest również podważyć miseczkę, np. łyżką lub nożem, by para miała się gdzie wydobywać. Gdy już czekolada będzie płynna zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.
Schłodzone Cake Pops maczać w czekoladzie i obtaczać w kolorowej posypce. Odstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Komentarze